Przepis babci > Kuchnia Polska > Tradycyjne Polskie Potrawy > Przepisy

Witamy! Dziś jest Poniedzialek, 30-03-2015
ring ring ring ring
"Bo najlepzy przepis to przepis babci"

Sukaj:  

Przepis Babci na Karp pieczony w piekarniku

food
Print Me

Karp pieczony w piekarniku

Składniki


    Skladniki

  • 1 sprawiony karp o wadze okolo 1 kg podzielony na porcje
  • sól, pieprz
  • 4 lyzki sosu Teriyaki

    Sos

  • 4 lyzki oliwy
  • 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 4 lyzki grubo posiekanej szalotki
  • 2 lyzki grubo posiekanego czosnku


Przepis


Rybe pokrojona w dzwonka przyprawic sola, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawic na 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 190 stopni C. Porcje ryby ulozyc na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w polowie czasu obracajac porcje.

W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, dodac trawe cytrynowa i szalotke, smazyc 3 minuty, dodac czosnek, sól i pieprz, smazyc jeszcze kolejne 3 minuty mieszajac. Upieczone porcje ryby wylozyc na pólmisek, polac sosem i podawac.


Dzisiaj Babcia Poleca     |     Przepis Babci na Zapiekanka Makaron z Kielbasa i Pieczarkami     |     30-03-2015
food

Zapiekanka Makaron z Kielbasa i Pieczarkami


    składniki

  • 1 opakowanie makaronu (swiderki, rurki)
  • kielbasa (podwawelska)
  • 30 dag pieczarki
  • cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dag zólty ser
  • ...

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (al dente- chodzi o to żeby nie przegotowac, bo będzie za miękki)

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wszystko podsmażamy na niewielkliej ilości tłuszczu.

Sieka...