Przepis babci > Kuchnia Polska > Tradycyjne Polskie Potrawy > Przepisy

Witamy! Dziś jest Środa, 28-01-2015
ring ring ring ring
"Bo najlepzy przepis to przepis babci"

Sukaj:  

Przepis Babci na Karp pieczony w piekarniku

food
Print Me

Karp pieczony w piekarniku

Składniki


    Skladniki

  • 1 sprawiony karp o wadze okolo 1 kg podzielony na porcje
  • sól, pieprz
  • 4 lyzki sosu Teriyaki

    Sos

  • 4 lyzki oliwy
  • 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 4 lyzki grubo posiekanej szalotki
  • 2 lyzki grubo posiekanego czosnku


Przepis


Rybe pokrojona w dzwonka przyprawic sola, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawic na 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 190 stopni C. Porcje ryby ulozyc na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w polowie czasu obracajac porcje.

W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, dodac trawe cytrynowa i szalotke, smazyc 3 minuty, dodac czosnek, sól i pieprz, smazyc jeszcze kolejne 3 minuty mieszajac. Upieczone porcje ryby wylozyc na pólmisek, polac sosem i podawac.


Dzisiaj Babcia Poleca     |     Przepis Babci na Flaczki Wołowe     |     28-01-2015
food

Staropolskie Flaczki Wołowe


    Składniki

  • 1 kg flaki wołowe
  • 1 łyżka margaryna do smażenia
  • 1 kostka rosolowa
  • pieprz i sól
  • papryka mielona ostra lub słodka
  • gałka muszkatołowa
  • ...

Flaczki obgotować i przecedzić przez durszlak, mięso wołowe gotować z zielem angielskim i 3 liśćmi laurowymi, do miękkości w ma łej ilości wody, by powstał wywar. Mięso wyjąć i odstawić by przestygło. Do wywarudodać flaczki i gotować na małym ogniu do miękkości. Obrać warzywa i zetrzeć na tarc...