Przepis babci > Kuchnia Polska > Tradycyjne Polskie Potrawy > Przepisy

Witamy! Dziś jest Czwartek, 05-03-2015
ring ring ring ring
"Bo najlepzy przepis to przepis babci"

Sukaj:  

Przepis Babci na Karp pieczony w piekarniku

food
Print Me

Karp pieczony w piekarniku

Składniki


    Skladniki

  • 1 sprawiony karp o wadze okolo 1 kg podzielony na porcje
  • sól, pieprz
  • 4 lyzki sosu Teriyaki

    Sos

  • 4 lyzki oliwy
  • 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 4 lyzki grubo posiekanej szalotki
  • 2 lyzki grubo posiekanego czosnku


Przepis


Rybe pokrojona w dzwonka przyprawic sola, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawic na 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 190 stopni C. Porcje ryby ulozyc na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w polowie czasu obracajac porcje.

W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, dodac trawe cytrynowa i szalotke, smazyc 3 minuty, dodac czosnek, sól i pieprz, smazyc jeszcze kolejne 3 minuty mieszajac. Upieczone porcje ryby wylozyc na pólmisek, polac sosem i podawac.


Dzisiaj Babcia Poleca     |     Przepis Babci na Flaczki z kurczaka     |     05-03-2015
food

Flaczki z kurczaka


    składniki

  • 3-4 udka kurczaka (bez skóry)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1-2 cebule
  • ...

Udka zalej 2 l zimnej wody. Posól, wrzuć listek i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Przykryj, zagotuj, zmniejsz płomień i uchyl pokrywkę. Warzywa wyjmij po 20 minutach, a kurczaka gotuj jeszcze 15-20 minut. Przecedź wywar do innego gar...