Przepis babci > Kuchnia Polska > Tradycyjne Polskie Potrawy > Przepisy

Witamy! Dziś jest Czwartek, 18-09-2014
ring ring ring ring
"Bo najlepzy przepis to przepis babci"

Sukaj:  

Przepis Babci na Karp pieczony w piekarniku

food
Print Me

Karp pieczony w piekarniku

Składniki


    Skladniki

  • 1 sprawiony karp o wadze okolo 1 kg podzielony na porcje
  • sól, pieprz
  • 4 lyzki sosu Teriyaki

    Sos

  • 4 lyzki oliwy
  • 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 4 lyzki grubo posiekanej szalotki
  • 2 lyzki grubo posiekanego czosnku


Przepis


Rybe pokrojona w dzwonka przyprawic sola, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawic na 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 190 stopni C. Porcje ryby ulozyc na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w polowie czasu obracajac porcje.

W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, dodac trawe cytrynowa i szalotke, smazyc 3 minuty, dodac czosnek, sól i pieprz, smazyc jeszcze kolejne 3 minuty mieszajac. Upieczone porcje ryby wylozyc na pólmisek, polac sosem i podawac.


Dzisiaj Babcia Poleca     |     Przepis Babci na Kotlety mielone     |     18-09-2014
food

Tradycyjne kotlety mielone


    Potrzebne

  • 500 g mięsa mielonego
  • jedna bułka
  • 1 szkl. mleka
  • sól i pieprzu
  • jajko
  • średnia cebulka
  • ...

Bułkę namaczamy w mleku i zostawiamy na godzinę, aby nasiąkła. Musi stać się gąbczasta i miękka (lepiej użyć nieco czerstwej bułki). Mięso mieszamy w misce z solą, pieprzem i ziołami. Nie żałujmy przypraw – kotlety muszą być aromatyczne i doprawione. Do mięsa wbijamy jajko oraz wsypujemy pokro...